konkurs za upis u srednje škole

Ocena korisnika: / 26
LošeNajbolje 

 

Objavljen konkurs za upis u srednje škole

Više od 83.000 mesta za 78.000 đaka

Beograd - Završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, biće održan 18. juna, a iz matematike 19. juna, od deset do 12 sati. Ove godine 78.004 učenika završava osmi razred, a u srednjim školama je slobodno 83.068 mesta, rekao je juče ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, predstavljajući konkurs za upis u srednju školu, koji je od danas u prodaji. U knjižarama se od danas može kupiti i informator, koji sadrži spisak svih srednjih škola u Srbiji, sa maksimalnim i minimalnim brojem bodova koji je bio potreban za upis u prethodne četiri godine.

 

 

- Na završnom ispitu će ove godine biti 25 odsto zadataka iz zbirki, 25 odsto će takođe biti poznati zadaci, ali sa izmenjenim redosledom odgovora ili izmenjenim brojevima, dok će polovina zadataka na testovima biti nepoznata. Posle polaganja završnog ispita učenici će popunjavati liste želja sa najviše 20 opredeljenja.

Redosled kandidata se utvrđuje na osnovu uspeha u prethodnom školovanju, koji donosi najviše 60 bodova i rezultata na završnom ispitu, koji donosi 40 bodova, odnosno 20 poena po testu - precizirao je Obradović.

Prema kalendaru upisa u srednje škole, preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, a konačni 25. juna. Đaci će predavati liste želja 26. i 27. juna, a prvi upisni krug biće 6. i 7. jula. Drugi upisni krug, u školama u kojima bude ostalo slobodnih mesta, biće 12. jula.

Učenici koji nameravaju da upišu specijalizovane srednje škole, muzičke, baletske ili umetničke, osim završnog ispita, polagaće i prijemni. Obradović je naveo da će prijemni ispiti u tim školama biti održani 8, 9. i 10. juna, a konačni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni do 15. juna.

Od ukupnog broja mesta u srednjim školama, 21 odsto su u gimnazijama, 20 odsto su u trogodišnjim stručnim školama, a 59 odsto su u četvorogodišnjim stručnim školama. U umetničkim školama raspoloživo je 1.867 mesta, u specijalizovanim gimnazijama 912, dok je za upis učenika sa posebnim potrebama predviđeno 1.678 mesta.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić je istakao da je 11 oglednih profila u proceduri prevođenja u redovan sistem. Ako taj posao bude završen pre upisa, Ministarstvo prosvete će objaviti dopunu konkursa i svi podaci o tome će biti poznati pre 10. juna. Dopuna je neophodna jer ogledna odeljenja broje po 24 učenika, a kada obrazovni profil pređe u redovan sistem, u odeljenje može da se upiše do 30 učenika.

U subotu proba male mature

Ministar prosvete je podsetio da će 21. i 28. aprila u osnovnim školama biti održan probni završni ispit, na kome će svi zadaci biti nepoznati. Testiranje počinje u devet sati, a u istom danu se polažu testovi iz srpskog i iz matematike.

Najtraženiji profili

Prošle godine najatraktivniji obrazovni profili su bili ogledni - farmaceutski i laboratorijski tehničar, tehničar vazdušnog saobraćaja i fizioterapeutski tehničar. Na završnom ispitu iz srpskog đaci su lane u proseku osvojili 14 poena, a 13,2 iz matematike. Po prvoj želji je upisano 57,7 odsto učenika, a po jednoj od prve tri 82,3 odsto đaka.

Izvor: Danas

 

Komentari (1)Add Comment
0
asdas
napisao asdas, June 25, 2015
smilies/grin.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/smiley.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gif

Napišite komentar

busy
Poslednje ažurirano subota, 12 januar 2013 22:56 Napisao Administrator

Pažnja, otvara u novom prozoru. PDFŠtampaEl. pošta

Traži

Prijatelji sajta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Posete:

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas105
mod_vvisit_counterJuče313
mod_vvisit_counterOve nedelje1886
mod_vvisit_counterPoslednje nedelje1953
mod_vvisit_counterOvaj mesec9156
mod_vvisit_counterPoslednji mesec8859
mod_vvisit_counterUKUPNO502158

RSS Feed

Vremenska prognoza

:: Error ::
Error Description:

Error number 7: Tag mismatch while retrieving Daily Forecasts

Prijava